Košarkaški teren u dvorištu | Faze od početka do kraja

Košarkaški teren u dvorištu

I sami znate da kad uredite neku prostoriju poželite da provodite više vremena u njoj. Djeca su ta koja se najviše raduju modernom sportskom terenu, pa bi teren za košarku u dvorištu značio neograničenu količinu radosti.

Iako cijena igra značajnu ulogu u odluci vezanoj za postavljanje sportske podloge i renoviranje terena, ukoliko je to moguće, fokusirajte se na ishod i dugoročni efekat nasmijanih lica i sportskih aktivnosti u dvorištu vaše kuće, vikendice ili bilo kog sportskog terena.

U ovom članku bavićemo se postavljanjem terena za košarku u dvorištu od nule a ne oblaganjem postojećih terena sportskim podlogama, čime se inače bavi kompanija Royal Boden.

teren za kosarku

Ukoliko želite teren sa slike, evo koji su koraci:

 • Priprema lokacije (mjerenje, oblikovanje, pristup)

 • Postavljanje temelja (potporni zidovi, izlivanje ploče, drenaža…)

 • Postavljanje sportske podloge

 • Postavljanje komponenti košarkaškog terena (Koševi, ograde, klupe)

Za instalaciju je obično potrebno oko 3-4 dana. Isto traje i proces pripreme.

Sportski teren je gotov za manje od 7 dana, barem je tako praksa pokazala. Naravno, zavisi od veličine, vaših želja za izgledom i funkcionalnosti.

Faza 1 - Priprema lokacije

U većini slučajeva prva faza obuhvata:

 • Mjerenje

 • Uklanjanje objekata koji smetaju

 • Poravnavanje zemljišta

Trošak i trajanje ove faze su unikatni za svaki teren i lokaciju. Ukoliko je pristup lokaciji olakšan to će svakako ubrzati stvari. U slučaju da je otežan to može usporiti proces pa samim tim izazvati i veće troškove.

Nekada je potrebno ukloniti deo kapije kako bi se pristupilo ili čak angažovati kran za neke stvari, sve to utiče na finalnu cijenu. Bagerima u vašem dvorištu prethodi mjerenje i planiranje sportskog terena.

Ovih dana se to radi laserima, hirurški precizno bez mogućnosti za najmanja odstupanja. Ovim poslom se bave inženjeri koji dizajniraju sportski teren.

Ono što može otežati i odužiti sam proces su zemljište i nagib ali nemojte da vas to plaši. Iskusni rukovaoci bagerom se brinu da ova faza teče glatko. 

Morate biti spremni da padina tj. nagib u vašem dvorištu mogu uticati na cijenu izgradnje sportskog terena.

Ovo može uzrokovati dosta više pomijeranja zemljišta, potrebu za većom i skupljom opremom, potpornim zidovima, drenažom itd. 

Iz ovog razloga ne postoje dva sportska terena koja imaju istu cijenu. Broj radnika angažovanih na projektu je takođe bitan faktor u formiranju cijene.

Faza 2 - Postavljanje temelja za košarkaški teren

sportski teren u dvoristu

Ova faze se odnosi na postavljanje materijala koji se nalazi ispod sportske podloge kao i na inženjering samog terena. 

Debljina temelja određuje se na osnovu zemljišta na kom se sportski teren nalazi. Radi bolje stabilnosti u neke temelje se ugrađuju čelične konstrukcije.

Beton se pokazao kao bolja opcija za temelj od asfalta. Postojan je, snažan i dugotrajan za razliku od asfalta koji oksidira od momenta kad se pojavi pa ta oksidacija vremenom slabi strukturu. 

Pojava pukotina na asfaltu nije nesvakidašnja iz tih razloga se uglavnom izbjegava pri izgradnji sportskih terena.

Faza 3 - Postavljanje sportske podloge

sportske podloge za dvoriste

U ovoj fazi cijena zavisi od tipa sportske podloge. Konkretno, firma Royal Boden u asortimanu ima 2 tipa sportskih podova za spoljašnju upotrebu.

Sportske podloge Multisport i Sportske podloge Tenis.

Cilj ovih podloga je da pruže odličan osjećaj tokom igre, zaštite kičmu i zglobove.

Neke od prednosti su:

 • Dug vijek trajanja (preko 20 godina)
 • Zbog specifičnog dizajna voda se ne zadržava već prolazi kroz njih
 • Brza i jednostavna ugradnja na već postojeće terene
 • Otporne na klimatske promene

Ovakve podloge se ne postavljaju samo na sportske terene već i oko bazena, na terase, na pod kafića, diječija igrališta itd. 

Raznolikog su dizajna pa se lako prilagođavaju raznim ambijentima. Pogledajte savršen primjer bašte kafića prije i poslje postavljanja podnih obloga.

Pogledajte cijeli proces postavljanja sportskih podloga na teren.

Faza 4 - Postavljanje komponenti košarkaškog terena

Ovo je najzabavnija faza a ujedno i posljednja. Svaki teren je priča za sebe pa tako u ovoj fazi možete da se zaigrate izborom:

 • Koševa
 • Golova
 • Mrežica
 • Ograda
 • Klupa
 • Rasvjete

Podrazumijeva se da ste u koraku postavljanja sportskih podova već dizajnirali sportski teren. Ova faza zaista dozvoljava neograničene mogućnosti. Kako bi dobili ideju pogledajte neki od kataloga.

Zaključak

Posljednje što treba da uradite je da se opustite i uživate u sportskim aktivnostima vaše porodice. Košarkaški teren u dvorištu će zasigurno postati centar aktivnosti u dvorištu ako ne i u celom objektu. Sa odgovarajućom rasvjetom moći ćete da se rekreirate i uveče.

Ovi podovi su udobni pa duža sportska aktivnost na njima lakše pada vašim leđima i zglobovima. Takođe velika je razlika u osjećaju pod nogom, nikada više nećete osetiti kako vas peku tabani zbog basketa na betonu.

Leave A Comment