Kako Izabrati Najbolju Podlogu za Trčanje?

podloga za trcanje

U izgradnji sportskog terena ili dvorane za sport najbitnija odluka je vezana za odabir podloge za trčanje. U današnje vrijeme postoji bezbroj opcija a svaka od njih ima svoje prednosti i mane.

U ovom članku ćemo se potruditi da vas edukujemo o podlogama za trčanje kako bi bili u stanju da samostalno donesete odluku o tome koju podlogu za trčanje odabrati.

Evo koji su najbitniji faktori pri odabiru:

 • Budžet
 • Lokacija
 • Mogućnosti održavanja
 • Učestalost korišćenja
 • Namjera korišćenja

Tip sportske podloge može uticati na brzinu, tehniku i fizičko zdravlje trkača tako da morate imati bezbjednost i performanse na umu prilikom donošenja odluke. 

Lako održavanje i efikasnost troškova su takođe veoma bitni faktori o kojima morate misliti.

Kako bi donijeli pravu odluku morate biti informisani o tipovima podloga za trčanje kao i njihovim prednostima i manama. Tu smo da vam olakšamo izbor pa hajde da počnemo.

sportska podloga za trcanje

Asfalt, glina i trava su najčešće korišćene podloge za trčanje i sport uopšte kada je riječ o prirodnim površinama. Površinama kao što je asfalt udobnost svakako nije jača strana ali je jeftin i isplativ za postavljanje. S druge strane glina i trava osim dobre cijene posjeduju i udobnost.

Između ostalog ove površine su dosta u upotrebi jer sprečavaju povrijede zglobova i mekše su od ostalih.Takođe stvaraju veći otpor od drugih podloga za trčanje pa noge moraju više da rade što će svakako otežati trčanje ali i ojačati mišiće na nogama i unaprijediti tehniku trčanja.

Uprkos raznim prednostima, prirodne površine za trčanje imaju i dvije velike mane:

 • Podložne su vremenskim uticajima što ih može često onesposobiti za sportsku upotrebu
 • Prirodne podloge zahtjevaju konstantno održavanje, izravnavanje, dodavanje novog materijala kako bi se popunile rupe, ponovno označavanje linija. Ukoliko se ove površine ne održavaju kako treba može doći do oštećenje što može prouzrokovati povrede kod sportista.

Zadnjih godina za izradu prirodnih podloga se koristi poprilično napredna tehnologija koja bolje upija vodu i ne zahtjeva puno održavanja kao prije. S druge strane trošak transporta ovih materijala kao i njihove proizvodnje se povećao. Iz tog razloga su dosta manje u upotrebi nego prije.

staza za trcanje

Podloge za sve vremenske uslove

Ovo su prve moderne staze za trčanje, izumljene krajem šezdesetih. U pitanju je kombinacija afalta, gume i peska. Ovakve površine su dosta izdržljive i nisu toliko podložne vremenskim uticajima kao klasične prirodne površine za trčanje. Veoma su lagane za trčanje i omogućavaju trkačima da održe konstantan ritam pri trčanju.

Kao i prirodne podloge i ova vrsta je sve manje u upotrebi upravo zbog povećanih troškova materijala i nestabilnosti površine.

 • Podloge koje sadrže asfalt, gumu i pjesak padaju pod uticaj temperature pa tako leti omekšaju a otvrdnu zimi.
 • Kako asfalt stari, postaje tvrđi i gubi elastičnost. Usled potrošenosti ovakve staze vrijemenom postaju podložnije oštećenjima a samim tim i povrijedama.
 • Trošak izrade ovakvih površina je dosta visok iz razloga što da bi se proizvjela potrebno je prekinuti proizvodnju asfalta i pokrenuti novu proizvodnu traku sa specijalnim miksom materijala.
sportski podovi

Sintetičke podloge za trčanje

U današnje vrijeme, većina staza za trčanje se pravi od sintetičke gume. Materijal za proizvodnju ovih podloga se dobija sjedinjavanjem čestica gume sa lateksom ili poliuretanom.

Tipično se instalira na dubini od 12 cm iznad baze od asfalta ili betona. Ovi sistemi se mogu izrađivati u slojevima sa različitim teksturama kako bi se postigao optimalan nivo trakcije i što bolje performanse.

Staze za trčanje od lateksa

Staze od lateksa su veoma bezbjedne, izdržljive i pružaju sjajne performanse. Ovakve podloge propuštaju vodu  koja silazi sa trake i suši se ispod umesto na traci.

 • Klasičan latex sistem je crne boje ali često dolaze i u drugim bojama
 • Crna guma sa vezivom u boji
 • Obojena guma sa vezivom u boji u gornjim slojevima
 • Skroz obojena traka kod koje su i guma i vezivo u potpunosti obojeni. Proizvodnja ovakvih podloga je takođe izuzetno skupa.

Staze za trčanje od poliuretana

Ove podloge dolaze u 4 oblika:

 • Osnovni poliuretanski sistem koji se sastoji od čestica gume sjedinjenim sa poliuretanom (osnovna podloga).
 • Porozni poliuretanski sistem koji se sastoji od osnovne podloge prekrivene poroznim slojem, presvučenim strukturalnim sprejom. Ovaj tip površine je veoma mekan i propusan.
 • Sendvič podloga koja kombinuje poroznu i čvrstu poliuretansku podlogu. Osnovna podloga je zapečaćena i prelivena vodootpornim slojem poliuretana i gume. Ova podloga je propusna podloga sa teksturom a ujedno i najčešće korišćena podloga na stazama za trčanje.

Kod poptuno poroznog sloja se svaki sloj posebno meša i posipa na mjesto. Ove površine su takođe propusne i sa teksturom.

Benefiti sintetičkih staza za trčanje

Gumene staze za trčanje imaju dosta logičnih prednosti u odnosu na druge tipove sportskih podloga:

 • Ove trake su u stanju da povećaju performanse sportista za 2-3% i time olakšaju i uljepšaju bavljenje sportom. Njihova gumena površina se ponaša kao odskočna daska koja pruža sportistima više energije i brzine.
 • Sintetički sistemi odlično upijaju šokove i udarce, nešto slično efektu koji ima jastuk recimo. Ovo pomaže pri zaštiti sportista od povrijeda. Ove podloge smanjuju stres koji mišići i zglobovi podnose prilikom bavljenja sportom kao i samo naprezanje nogu.

Sintetičke trake su ekstremno izdržljive i traju i preko 20 godina. Skoro da vremenski uslovi ne utiču na njih i potrebno je veoma malo održavanja.


Koja podloga za trčanje je najbolja za vas?

Podloga ne bi trebala da bude previše mekana niti bi trebala da bude previše tvrda (kako trkači ne bi povrijedili članke i koljena).

Poželjno je da proizvodi određen nivo trakcije kako sportisti ne bi padali niti se saplitali.

Treba da bude izdržljiva ali i atraktivna a u isto vreme povoljna i isplativa. Sa pogleda održavanja mora biti jednostavna i laka za održavanje.

Ukoliko se koristi za duge trke poželjno je koristiti mekšu podlogu lakšu za noge i stopala. Za sprint će bolje poslužiti čvršća staza.

Uz toliko opcija morate dobro promisliti pri odabiru sportske podloge. Uzmite u obzir i vaše potrebe i u koju svrhu planirate da koristite površinu za trčanje a onda uporedite to sa troškom izrade i održavanja, kao i sa prosečnim životnim vijekom podloge, bezbednošću i performansama.

Pomoć stručnjaka za sportske podloge može biti veoma korisna. Ne ustručavajte se da nam pišete a to možete učiniti ovde.

Leave A Comment