Živjeti sa prirodom Uzemljite se preko podloge ! Dr Zvezdana Stojaković

Čovjek današnjice je ušuškan raznim civilizacijskim i tehničkim dostignućima (odjeća, obuća, kuće, stanovi, zgrade, i sl) izgubio kontakt sa prirodom i prirodnim okruženjem.

 
A istovremeno, svi fiziološki i metabolički procesi u ljudskom tijelu i organizmu i dalje se odvijaju u skladu i po zakonima prirode, ne odstupajući već pokušavajući se prilagoditi novonastalim promjenama.
 
Jedan od načina, kojim savremeni čovjek može da se vrati prirodi je prilagođavanje stila života i životnih navika kao što je uzemljivanje. 
 
Uzemljivanje je povezivanje tijela sa površinom Zemlje, preko podloge. Može biti spontano i namjerno. Spontano uzemljenje ostvarujemo kada smo u kontaktu sa prirodom i njenim elementima.
 
Dešava se kada hodamo, stojimo ili sjedimo sa bosim stopalima po zemlji. 

Naša stopala su veoma osjetljiva, budući da imaju veliki broj nervnih završetaka, oko 1300. Električni napon površine zemlje je 0 volti, i u direktnom kontaktu preko stopala naše tijelo se puni negativnim elektronima i vraća se na nivou 0 volti.

Kada smo obuveni, napon je oko 350 volti što narušava našu ravnotežu. Za uzemljenje trebamo hodati po travi, pijesku, šljunku, kamenu i zemlji jer te podloge provode energiju zemlje.

Drvo, guma, staklo, asfalt i sl. materijali su izolacioni i ne uzemljuju. Konekcija stopala i Zemlje omogućuje energetski tok u dva pravca, tako da “bolesna” energija izlazi iz tijela, a ulazi “zdrava” u obliku slobodnih, negativnih elektrona.

 

Uzemljenje može biti i namjerno i za takvo uzemljenje nije neophodno stajati na prirodnim površinama, već se to može raditi na balkonu, terasi, verandi, krovnim terasama, galerijama… kako u baštama tako i na desetom spratu zgrada.

U procesu namjernog uzemljenja važna je svjesna intencija i unos tijela, kako fizički tako i mentalno i emotivno. Ključni faktor u procesu namjernog uzemljenja je kontakt i konekcija sa i preko podloge.

Posebnu pažnju obratite na to da podloga nije u potpunosti izolirajuća, tj. da ne odvaja od kamena, pijeska, šljunka pijeska ili zemlje u potpunosti.

 

Ako su podloge u formi “mrežastih” elemenata to znači da imaju veliki postotak cirkulacije vazduha, a molekuli vazduha su najbolji provodnici negativnih elektrona u konekciji stopalo – podloga.

Uzemljenje najbolje efekte pokazuje u svakodnevnom ponavljanju, redovnosti. U jutarnjim, bosonogim šetnjama po balkonu ili terasi, igranju u dječijim vrićima ili igralištima, bavljenju vrtlarskim poslovima, poslijepodnevnim odmaranjima na galerijama, kupanjima u bazenima, lješkarenjima u svojim malim kutcima prirode, bašticama, baštama,…

Poseban ugođaj i dodatni efekat možemo dobiti terapijskom primjenom boja. Svaka boja ima svoj dijapazon talasnih dužina i frekvencija. Žustre, cvjetne boje probudiće nam životnost energiju i otjerati monotoniju i depresiju.

Tople zemljane nijanse i nijanse pijeska približiće nas izvornoj prirodi. Zeleni tonovi vrtova i bašta unijeće harmoniju i umirenje užurbane svakodnevnice, plave nijanse okupaće nas svježiniom.

Leave A Comment