Sportski podovi

 

Sportski podovi su specijalizovane površine dizajnirane za upotrebu u različitim sportskim i rekreativnim aktivnostima.

Ove podloge su izrađene od materijala koji pružaju optimalne performanse za određene vrste sportova, obezbeđujući sigurnost, udobnost i adekvatnu podršku za korisnike.

Bergo podloge su posebno dizajnirane za upotrebu u sportu i često se koriste za stvaranje terena za košarku, badminton, in-line hokej, futsal i fudbal pet na pet, kao i druge sportove. Bergo Tennis je model koji je posebno dizajniran za ovu sportsku disciplinu. Odlikuje ga poseban završni sloj koji omogućava idealan odskok teniske lopte i frikcije za ovu sportsku diciplinu. Naše sportske podloge odlikuje vrhunski kvalitet izrade, visoka otpornost na sve vremenske faktore i decenijska dugotrajnost.

Pri odabiru sportske podloge za terene ili specifična dešavanja treba uzeti u obzir više faktora kao što je pre svega odgovarajuća površina za određeni sport, zatim instalacija, održavanje, dugotrajnost, uticaj na zdravlje korisnika, izgled i dr.

Uzimajući u obzir sve navedene uslove, Bergo sportske podloge nude vrhunski kvalitet i visok nivo performansi.

Bergo sporstke podloge su dostupne u više boja, dezena, i nekoliko tipova podova idealnih za sport i rekreaciju. Izaberite odgovarajuću podnu oblogu iz naše kolekcije u zavisnosti od vrste sporta i od toga da li je za unutrašnju – podloga za sport Top Tile ili vanjsku primenu – podloga za sport Multisport i podloga za sport Tenis.

 

Sportske Podloge
Top Tile Sport

 

CONCEPT TOP TILE SPORT podne obloge za sport idealno su rešenje za permanentno visoko kvalitetno pokrivanje unutrašnjih površina poput hala, ali takođe se koriste i za problematična i neravna područja.

Ovi podovi su pametno, ekonomično i isplativo ulaganje koje može svaku površinu pretvoriti u sportsku halu visokih performansi. Odobrena u skladu sa standardom EN 14904, koji predstavlja Evropski standard za unutrašnje sportske podloge.

 

Sportske Podloge
Multisport

 

MULTISPORT podovi su višenamenski proizvod odgovarajući za većinu sportova i aktivnosti.

Nivo frikcije je idealan zbog svog ’stani-kreni’ svojstva, tako da se ove podne obloge koriste najčešće za fudbal, košarku, rukomet, odbojku, aerobik i mnoge druge.

Zbog jednostavne instalacije i deinstalacije, ove podloge za sport često se mogu videti na raznim egzibicijama, specijalnim događajima a sportske federacije ih preporučuju i za razne turnire.

 

Sportske Podloge
Tenis

 

TENIS podloga za sport je specijalizovana za teniske terene i već je priznata od strane Internacionalne Teniske Federacije, podne obloge su klasifikovane kao srednje-brze. Zatevaju minimum održavanja, atraktivnog su izgleda i stoga čest odabir hotela, klubova, ambasada i velikih kompanija.

Za razliku od drugih podloga za tenis, Bergo podloga ne zahtijeva nikakvo održavanje a na istoj se mogu igrati i drugi sportovi poput košarke, nogometa, odbojke…

 

Sportske Podloge
Taraflex

 

U sportskim dvoranama i sličnim unutrašnjim sportskim terenima na kojima se odvijaju međunarodna takmičenja najviše su zastupljene sportske podloge Taraflex. U pitanju je podloga jednog od najvećih svjetskih proizvođača podnih podloga – firme Gerflor.

Zahvaljujući jedinstvenoj strukturi i površinskoj obradi, Taraflex sportske podloge pružaju pravi omjer protivkliznosti i neometanog kretanja te umanjuju mogućnost povređivanja ili stvaranja opekotina pri padu.

Zašto treba izabrati Bergo sportske podne obloge


 

 • Bergo je zbog postavljenih visokih standarda kvaliteta zauzeo čvrstu poziciju svjetskog lidera u proizvodnji sportske podne obloge, što je i nagrađeno prestižnom nagradom u kategoriji najbolji podovi, na sajmu podova Domotex 2014. u Hanoveru.
 • Bergo sportske podloge pružaju odličan osjećaj tokom igre a prema istraživanju Univerziteta Chalmers iz Geteborga pozitivno utiču na kičmu i zglobove. Osim toga utiču na pravilan skok i imaju dobru frikciju dužinom celog terena.
 • Bergo podovi su napravljeni od ekološki prihvatljivog reciklabilnog polipropilena. Njihova konstrukcija osigurava odličnu drenažu, brzo sušenje posle kiše i ne zahtevaju korišćenje hemijskih sredstava ili lepkova. Podovi su UV stabilizovani i FDA odobreni, što znači da ne emituju štetne materije.
 • Podloge su napravljene u vidu pločica od UV stabilnog PP-materijala sa dodatkom raznih aditiva i minerala u cilju dobijanja vrhunskih sportskih karakteristika i maksimalne izdržljivosti i kvaliteta materijala. Napravljene prema visokim standardima kvaliteta, sposobne da trpe velika opterećenja i sve atmosferske uticaje.
 • Podne obloge ne blijede na suncu ni poslije dugogodišnje aktivne upotrebe.
 • Podne obloge proizvođača Bergo prepoznatljive su svojim atraktivnim dizajnom, širokom paletom boja i dezena, omogućavajući time unikatno personalizovanje sportske podloge, kao i stvaranje jedinstvene podloge za sport prilagođene Vašim potrebama.
 • Pored modernog izgleda, podovi za sportske aktivnosti Bergo se izdvajaju i po svojim tehničkim osobinama, jer su izdržljivi i otporni na sve atmosferske uticaje, kao i hemikalije.
 • Omogućuju protok, kako vazduha tako i vode ispod samih pločica, dobro apsorbuju zvuk, a takođe su i dobar toplotni izolator.

Postavljanje podloge za sport

Prednost Bergo podloga je što se postavljaju direktno na dotrajale ili oštećene površine te su idealne za obnavljanje starih ili oštećenih sportskih terena posebno kada su u pitanju školske i javne površine.. Postavljaju se veoma brzo i jednostavno, a postoji i mogućnost demontaže i premještanja na drugu lokaciju.

Bergo podloge se mogu posebnim postupcima prilikom montaže dodatno osigurati kako ne bi moglo doći do oštećenja ili otuđenja podloge te su ove podloge veoma dobro rješenje za javne površine i površine koje nemaju zaštitu ili nadzor.

Bergo podloge su dostupne u različitim bojama i dezenima, omogućavajući personalizaciju i kreiranje jedinstvenih sportskih površina. Njihova fleksibilna konstrukcija ih čini pogodnim za instalacije na vlažnim površinama kao što su beton i asfalt, ali i na pukotinama ili neravnim podlogama.

Dugotrajnost i održavanje sportske podloge


 

Bergo sportske podloge imaju veoma dug vijek trajanja. U praksi na otvorenim terenima izloženim atmosferskim uticajima ove podloge traju preko 20 godina, što ovu podlogu svrstava u red najdugotrajnih sportskih podloga. Bergo sportske podloge ne zahtijevaju redovno održavanje niti iziskuju troškove za održavanje.

Uobičajno održavanje kao što je povremeno brisanje vlažnom krpom ili pranje vodom pod pritiskom je obično sve što je potrebno. Dug vijek trajanja ovih podova, odličan osjećaj tokom igre, ergonomija i lako održavanje jesu garancija kvaliteta i isplativog ulaganja.

Idealne podne obloge za sport


 

Na sledećim slikama možete videti primenu sportske obloge:

Najčešća pitanja:

Kakvo je odbijanje lopte i ostale tehničke osobine sportske podloge?

Bergo podloga za sportske terene je testirana u prestižnoj laboratoriji Sportlabs koja je akreditovana od strane FIBA i drugih sportskih asocijacija.
Prema testiranju ove laboratorije Bergo sportske podloge imaju idealan odskok lopte, frikciju i druge osobine koje su propisane standardima za košarku, futbal, tenis, odbojku i druge sportove.

Zahvaljujući ovim osobinama Bergo podloga se koristi za mnogobrojna takmičenja kao što je prestižni FIBA 3X3 Challenger u Beogradu, preporučena je od strane Mađarske rukometne federacije, Švedske košarkaške federacije i dr. Bergo podloge koriste i za finale FIBA Euro Cup, finale FIBA Ameri Cup, da su preporučene od strane Njemačke, Švedske, Danske i drugih  košarkaških federacija.

Kakav je teren potreban za ugradnju Bergo sportskih podloga?

Bergo podloge za sportske terene se postavljaju najčešće na asfalt ili beton. Idealno su rješenje za obnovu starih ili oštećenih sportskih terena.

Postoji i alternativna opcija postavljanja podloga preko kamenog tampona što je u nekim slučajevima jeftinija varijanta ali je kupci biraju na vlastitu odgovornost.

Kako se iscrtavaju linije na Bergo sportskim podlogama?

Bergo sportske podloge su jedinstvene po tome što se ravne linije ugrađuju u podlogu i postaju sastavni dio podloge. Ne mogu se vremenom izbrisati.
Krive linije se iscrtavaju posebnom bojom za Bergo podlogu koja se sjedinjuje sa podlogom i veoma je teško izbrisiva.

Iscrtane krive linije traju najčešće preko 10 godina na terenima koji se intenzivno koriste.

Kakve su krajnje ivice - rubovi sportskih podloga Bergo?

Uz Bergo sportske podloge isporučuju se i završne lajsne u bojama terena. Osim estetskog izgleda završne lasjne smanjuju rizik od oštećenja podloge i vandalizma.

Šta uraditi u slučaju oštećenja podloge?

U našoj dugogodišnjoj praksi rijetko smo se susretali sa oštećenjima sportske podloge Bergo jer je navedena podloga izuzetno otporna i trpi velika opterećenja. Jedna od njenih prednosti upravo jeste brza i jednostavna zamjena oštećenih dijelova. Ukoliko bi eventualno došlo do fizičkog oštećenja ovo su koraci koje možete slijediti:

 • Procjena oštećenja: Pažljivo pregledajte oštećeno područje kako biste utvrdili njegov opseg i težinu. Ako je oštećenje manje i lokalizirano, moglo bi biti moguće popraviti samo tu određenu površinu.
 • Popravak oštećenja: Popravak oštećenja se vrši alatom koji je predviđen za demontažu dijelova Bergo sportskih podloga a koji firma Royal boden ostavlja svojim kupcima prilikom primopredaje terena. Upotrebom alata lako se demontira oštećena površina. Nakon što se demontira oštećeni dio, utvrđuje se da li je na licu mjesta moguća popravka ili je neophodna zamjena oštećenog dijela.
 • Zamjena oštećenih dijelova: Ako je oštećenje ozbiljnije ili se ne može adekvatno popraviti, možda će biti potrebno zamijeniti oštećene dijelove sportske podloge. To može uključivati zamjenu ploča, linija ili drugih dijelova podloge koji su pretrpjeli štetu.
 • Profesionalna intervencija: Za ozbiljnija oštećenja ili situacije gdje niste sigurni kako pravilno popraviti podlogu, preporučujemo da kontakirate našu firmu kako bi Vam pružili savjete za popravku oštećenih dijelova ili poslali stručni tim koji će efikasno otkloniti nastala oštećenja.

Ukoliko uočite oštećenje sportske podloge važno je na vrijeme reagovati kako bi se osigurala sigurnost i funkcionalnost sportskog igrališta.

Za koje sve sportove se primenjuju Bergo podne obloge?

Sportske podloge Bergo su dizajnirane da apsorbuju udarce i smanje rizik od povreda, što ih čini idealnim za sportove poput košarke, odbojke, fudbala, futsala, basketa, hokeja,teretana i fitnesa na otvorenom, aerobik i sličnih aktivnosti gde je potrebna čvrsta, ali elastična podloga. Takođe, ove podloge mogu biti prilagođene za upotrebu u zatvorenim i otvorenim prostorima, što ih čini pogodnim za različite sportske objekte.

Ove podloge efikasno upijaju udarce prilikom skokova, trčanja ili dizanja tegova, čime se smanjuje opterećenje na zglobove i mišiće. Njihova trajnost i lakoća održavanja dodatno doprinose popularnosti u fitnes centrima, teretanama i prostorima za aerobik, gde higijena i dugotrajnost površine imaju veliki značaj.