11 nevjerovatnih ideja za jeftino uređenje dvorišta

uredjenje-dvorista

Kako bi uljepšali dvorište i uredili ga po mjeri nije uvijek nužno potrebno mnogo novca ali vremena i volje svakako jeste. Par jednostavnih trikova mogu u potpunosti promijeniti izgled vašeg dvoriša.

Dosta stvari koje ćete pronaći u ovom članku možete da kupite (jeftino) a ostale možete i sami da napravite. Iskoristite ove ideje za jeftino uređenje dvorišta kako bi napravili savršenu oazu za uživanje.

vaza uradi sam

Lako i jednostavno. Uzmite već postojeću saksiju, veću konzervu ili kofu za vodu.

Obložite je silikonskom mrežicom a zatim preko mrežice nanesite ljepak za pločice.

Nakon toga na saksiju možete da redate kamen.

 

saksija za cvece uradi sam

2.Saksije za cvijeće sa konopcem - Uradi sam

Sve što vam treba je stara saksija, konopac po mogućnosti što deblji, jer bolje izgleda na većim saksijama i univerzalni ljepak.

Postavljajte ljepak red po red, jedan red ljepka, jedan red konopca. Nipošto nemojte prekriti cijelu površinu saksije ljepkom pa nakon toga stavljati konopac.

jastucnice uradi sam

3.Ukrasne jastučnice za napolje

Dobro je “razbiti” prostor zanimljivim bojama. Možete iskoristiti stare jastuke i nove dekorativne jastučnice šarenih boja. Ukoliko znate da šijete možete kupiti samo materijal.

Poenta je da dobijete više dezena koji se razlikuju od okoline. Nove dekorativne jastučnice će svakako uljepšati ugođaj boravka dvorištu.

ideje za uredjenje dvorista

4.Baštenski jastuci - Uradi sam

U zadnje vrijeme baštenski jastuci su izuzetno popularni kao i cijeli fazon sa paletama.

Možete ih naći u Ikei, Jysk-u i sličnim prodavnicama.

Potrebne su vam 2 do 3 palete koje ćete složiti jednu na drugu, preko toga staviti baštenski jastuk i po želji dodati još jastuka, svijeće i sijalice kao na slici.

kamin u dvoristu

5.Baštensko ognjište - Uradi sam

Izaberite pogodnu lokaciju za ognjište, malo dalje od kuće. Složite cigle i formirajte krug.

Označite vanjsku ivicu pa sklonite kamen ili cigle i u tom krugu iskopajte rupu od oko 20 cm.

U rupu naspite tucanik i malo vode pa sve to dobro utabajte pa zatim dodajte još jedan sloj i to utabajte. Nakon toga nastavite da slažete cigle jednu na drugu a između možete stavljati građevinski ljepak.

Unutrašnjost ognjišta možete obložiti čeličnim limom kako bi zaštitili kamen. Na vrh možete nasuti dekorativni lava kamen. Ognjište može služiti i kao postolje za roštilj.

staze u dvoristu

6.Staze za dvorište

Prohodna površina u dvorištu je savršeno mesto za stazu, na ovaj način ćete sačuvati travu i uljepšati dvorište. Na slici smo prikazali kamenu stazu ali koriste se drvo, pločice i ostali materijali. Postavite kamen ili objekat koji će sačinjavati stazu, označite vanjsku ivicu i sklonite kamen. Nakon toga iskopajte manju rupu iste dubine kao kamen.

Poravnajte zemlju i naspite, šljunak, sitan kamen ili tucanik. Na takvu površinu vratite kamen i gumenim čekićem osigurajte njegovu poziciju. Ostatak trave koje ste iskopali može služiti da se popuni prostor oko kamena.

rasveta za vani

7.Spoljna rasvjeta

Ovakve sijalice se na Aliexpresu kreću od 30 do 50 dolara sa besplatnom dostavom.

Paket sadrži 25 komada a složićete se da drastično mogu promijeniti izgled dvorišta.

Naravno, ovo je samo jedan model, postoje modeli koji se kače na zid, stavljaju na zemlju.

Nekim naprednijim modelima moguće je upravljati preko mobilnog telefona.

Ono što smo pronašli kod nas je rasvjeta za koju je proces montiranja dosta ozbiljniji, traje duže i više košta, mnogo više. Ukoliko želite da jeftino uredite dvorište onda je ovakva ili slična dvorišna rasvjeta pravi izbor.

podne obloge za decije igraliste

8.Podne obloge za dječje igralište

Ovako nešto ne možete naći na Aliekspresu za 30 dolara ali je svakako vredno svakog dinara. Preurediti dvorište i adaptirati jedan dio u igralište za najmlađe će donijeti dosta radosti djeci. Podne obloge za dječije igralište mogu izgledati kao ove na slici ali i dosta drugačije.

Na svojoj površini mogu imati razne terene i igrice. Ovakve podloge ne zadržavaju vodu pa samim tim nisu klizave, boja ne blijedi a rok trajanja je preko 15 godina.

zavese za dvorište

9.Zavjese za dvorište

Ukoliko imate natkriven dio dvorišta, zavjese su savršen dodatak. Ono što je najbolje je što ih veoma lako možete i sami intalirati.

Izbušite rupe, postavite garnišne i na njih stavite zavjese. Možete i dokupiti konopce i njima ih vezati kad ih ne koristite.

Dosta su dekorativne i mijenjaju prostor, ali kao i sva tkanina u bašti, mogu da se natopi ako pada kiša.

bastenski namestaj ideje

10.Baštenski namještaj

Jedna od skupljih stavki svakako može biti baštenski namještaj. Ukoliko bi namještaj kupovali u radnji, naravno da ima svoju cijenu. Evo alternative: pregledajte oglase, prođite pijacom, začudit ćete se na šta sve možete da naletite.

Stari namještaj koji može da se prefarba, prelakira i prilagodi željenom izgledu za male pare je savršena investicija. Budite maštoviti i odvojite malo vremena, to je sve što je potrebno.

vertikalna basta

11.Vertikalna bašta

Postoje kompanije koje se bave ovim poslom i koje možete angažovati da vam preurede zid, međutim možete i sami. Teško da će izgledati profesionalno kao što oni rade, ali da može da izgleda ljepo – može.

Kod nas nismo uspjeli da nađemo okvire iliti džepove za biljke, ali na Aliexpresu se kreću oko 7 dolara i veoma se jednostavno montiraju. Imaju ih u crnoj i zelenoj boji pa čim biljke malo porastu okvir se ne vidi.

Zaključak

Nadam se da ćete iskoristiti ove ideje za jeftino uređenje dvorišta.

Za kraj smo ostavili pravu poslasticu. Pogledajte video ovog nevjerovatnog preuređenja dvorišta.

Leave A Comment