Vrste vinila podova i njihove skraćenice LVP, IVP, LVD

vrste vinil podova

Kako je vinil evoluirao proteklih godina nastalo je puno vrsta i podvrsta pa zna doći i do zabune šta one zapravo predstavljaju i u čemu je razlika.

E pa, riješili smo da damo odgovore na sva pitanja vezana za vrste vinil podova.

Luksuzni vinil je veoma realističan vinil koji izgledom podsjeća na drvo ili kamen. Kako bi izgled bio što verodostojniji koristi se štampa. Na štampu se nanosi zaštitni sloj kako bi produžio životni vijek vinil podloge.

Luksuzni vinil dolazi u obliku:

  • Pločice
  • Daske

Postoje dva akronima tj. skraćenice koje se koriste za ove pločice:

LVP – luksuzna vinil pločica

LVD – luksuzna vinil daska

Koji vinil izabrati LVP ili LVD?

Izbor se svodi na vaš lični ukus i preferenciju. Pločice uglavnom izgledom podsjećaju na kamen dok sa daskama imate dvije opcije, da imitiraju drvo ili kamen.

Obe vrste se instaliraju na isti način a postoji nekoliko mogućnosti. Neki tipovi LVP se ljepe a nekima se oguli deo podloge kako bi se otkrio ljepak dok je sistem kod LVD sličan laminatima, spajaju se na klik.

Šta je je IVP?

IVP je skraćenica od inženjerska vinil pločica. Ovo je alternativna pločica luksuznim vinil podlogama. Glavna razlika je u jezgru koje se kod ovih vinil podova pravi od vlakana.

Ovo je svakako bolja opcija nego jezgra od šperploče koja se koriste za izradu laminata i inženjerskog tvrdog drveta.

IVP je sjajna vinil podloga za prostorije sa nepravilnom podlogom. U većini slučajeva ove podloge imaju donji sloj napravljen od plute koji služi kao jastučić. Ovo pruža dodatni komfor i apsorpciju zvuka.

Leave A Comment