12 stvari koje morate znati o vinil podovima

karakteristike vinil podova

Ukoliko razmišljate o obnavljanju neke prostorije i postavljanju nove podloge na pravom ste mjestu. Ako razmišljate o vinilu svakako će biti od koristi da znate neke detalje koje možda niste znali. 

Ukoliko to nije slučaj i razmišljate o postavljanju nekog drugog tipa podloga svakako ne bi bilo loše da znate i koje su alternative.

Evo koje su glavne karakteristike vinil vinil podova:

Vinil je dosta realno urađen i to je jedna od njegovih ključnih prednosti. Dosta puta ga je veoma teško razlikovati od pravog drveta. Isti je slučaj i kada je reč o imitaciji kamena ili pločica.

2.Veliki izbor u pogledu dizajna

Bez obzira što realno dočarava pravo drvo, vinil ima još bezbroj boja, tekstura i paterna.

3. Lako održavanje

Povremeno brisanje prašine metlom pa zatim vlažnom krpom biće sasvim dovoljno. Ovi podovi su veoma zahvalni za održavanje. Ovdje možete naći par savjeta kako da sprečite vinil podove da izbljede.

4. Mekani su i udobne

Naravno da se ne mogu porediti s tepihom ali ako bismo ih poredili sa ostalim podnim oblogama ovog tipa onda su definitivno najudobnije. Udobnost će doći do izražaja u kuhinji ili nekoj drugoj prostoriji gde stojite dosta vremena.

5. Zadržavaju toplotu

Za razliku od kamena, punog drveta i pločica vinil podloge bolje zadržavaju toplinu. Ovu osobinu ćete osjetiti u zimskim mjesecima a složićete se da nije beznačajna.

6. Vodootporni su

Velika većina vinil podova su vodootporne površine, pogotovo luksuzni vinil. To ih čini pogodnim za prostorije kao što su kuhinja i kupatilo gde ima dosta vlage i prosipanja tečnosti.

7. Dobro se nose sa mrljama

S obzirom da su vodootporne pa ne upijaju vodu tako ne upijaju ni druge mrlje. Imaju zaštitni sloj koji ih štiti od ogrebotina ali ujedno i od tečnosti koje izazivaju mrlje.

8. Izdržljivi su

Upravo zaštitni sloj koji smo gore pomenuli im produžava životni vijek i kako štiti od mrlja i ogrebotina tako prima sve udarce umesto jezgra pa ovi podovi traju duže.

9. Svestrani su

Vinil se razlikuje po jezgru a nekad i sastavu, tako mu se mijenja i namjena. Postoji vinil u pločama i onaj u rolnama a u pogledu boje i dizajna mogućnosti su neograničene.

10. Mogu se instalirati u bilo koju prostoriju

Za razliku od podova koji nisu namjenjeni za prostorije pod zemljom ili prostorije sa suviše vlage vinil nema tih problema. Dobro podnosi i najgore uslove pa ga slobodno možete montirati u podrum, kuhinju i kupatilo.

11. Više opcija instalacije

Ono što je zaista sjajno kod vinila je to što ga možete postaviti na više načina. Vinil podovi se lijepe na već postojeću površinu. Ukoliko koristite vinil ploče možete ih spojiti ili ostaviti mesta između njih tako da podsjećaju na pločice ili kamen. Čak se nekad ni ne moraju zalijepiti za površinu.

12. Imaju povoljnu cenu

Ovo je možda i najbolja stvar kod vinil podova. Veoma su pristupačne i omogućavaju izgled drveta i kamena u nekim normalnim okvirima kada je reč o budžetu. Vinil = stil + pristupačnost.

Leave A Comment