Podovi za dvorane – 4 moderna rješenja današnjice

podovi za dvorane

Sportske dvorane širom svijeta odavno su poprimile drugačiji izgled. Kod nas taj trend polako dolazi pa otkrivamo ljepše i udobnije podloge za sport. Neke škole su već rekonstruisale podove svojih dvorana ali za one koji tek planiraju oblaganje poda. Evo par mogućnosti o kojima bi trebalo razmisliti:

Glavne odlike podova za dvorane:

 • Dobro podnose udare
 • Elastični
 • Izdržljivi

Moderna rješenja podova za dvorane u pogledu materijala:

 • Tvrdo drvo
 • Vinil
 • Polipropilen
 • Guma

Jedna od ove 4 podloge krasi najmodernije sportske dvorane današnjice.

Evo par primjera:

Na tri primjera sa slika u pitanju su različite sportske podloge: s lijeva na desno: čvrsto drvo, vinil i polipropilen. Svaka ima svoje prednosti i mane pa hajde da vidimo koje su to.

Klasična podloga koja je u praksi već godinama. Koristi se u školskim dvoranama, velikim sportskim dvoranama za mali fudbal, košarku, u salama za ples itd.

Drvo od kog se prave mora biti veoma izdržljivo pa se najčešće koristi javor s obzirom je dosta elastičan i na neki način odbija udarce.

Postoje razni sistemi. Ispod ili u konstrukciju ovakvog sportskog poda stavljaju se sunđeri kako bi dodatno ublažili udar i poboljšali udobnost.

Drvo ne mora biti slagano kao na slici, sve zavisi od potrebe i želje kupca.

Od sistema do sistema varira drvo koje se koristi kao i upotreba gume i sunđera.

Ovi materijali se stavljaju konstrukciju ili ispod nje.

podloge od tvrdog drveta

Dizajn je dosta evoluirao pa tako smo od klasičnih linija i dijelova terena u boji i eventualno logo-a na sredini terena došli do takozvanih “drvenih mrlja”, evo primjera:

podne obloge za kosarku

Sportske podloge od vinila svakako nećete videti na NBA utakmici ali su sjajna alternativa drvetu.

Vinil je podloga koja imitira drvene daske tj. brodski pod. Naravno ovo nije jedina varijanta. Ukoliko želite neki drugi dizajn koji uopšte ne podsjeća na drvo i to je moguće evo par primjera.

podovi za dvorane

Vinil podovi za dvorane

Sportske podloge od vinila svakako nećete videti na NBA utakmici ali su sjajna alternativa drvetu.

Vinil je podloga koja imitira drvene daske tj. brodski pod. Naravno ovo nije jedina varijanta. Ukoliko želite neki drugi dizajn koji uopšte ne podsjeća na drvo i to je moguće evo par primjera.

Neke od prednosti vinila:

 • Lako održavanje
 • Izdržljivost i dugotrajnost
 • Cijena
 • Multifunkcionalnost
 • Stabilnost

Lako održavanje

Vinil je dosta zahvalan za održavanje. Moguće je ukloniti prašinu suvim brisanjem.

S obzirom da je vodootporan moguće je teren preći vodom sa ili bez deterdženta.

Izdržljivost i dugotrajnost

Vinil je sjajan za krajnjeg korisnika jer ne sadrži neke hemikalije koje se inače koriste u izradi proizvoda koji sadrže plastiku. Dosta je elastičan što produžava njegov vijek trajanja.

Cijena

U poređenju sa drugim materijalima za sportske dvorane, vinil je dosta jeftiniji i brže se instalira. Veoma je isplativ na duže staze jer ne mora da se obnavlja.

Multifunkcionalnost

Sama činjenica da se ove podloge koriste u teretanama, za terene za mali fudbal, košarku, odbojku i rukomet govori u prilog tome koliko je ova podloga multifunkcionalna.

Stabilnost

Otporan je na toplotu i vlažnost i ne gubi gornji sloj usled kretanja po njemu. Naravno, ova sposobnost zavisi od samog tipa i kvaliteta vinila.

podovi za kosarkaske terene

Podne obloge od polipropilena

Ovaj materijal je izuzetno pristupačan, lako se montira i multifunkcionalan je.

Koristi se kao sportska podloga za tenis, košarku, atletsku stazu itd.

Materijal

Ove podloge su mješavina polipropilena sa drugim aditivima. Ovaj način izrade se primjenjuje u cilju dobijanja što kvalitetnije i dugotrajnije sportske podloge.

S obzirom da nije prirodan materijal, otporan je na spoljne uticaje kao što su toplota, hladnoća i vlaga.

U dugoročnom pogledu boja ovih terena ne blijedi a veoma su istrajni, dobro absorbuju zvuk a takođe su i veoma dobar izolator toplote.

Upotreba

Većinom se koriste za vanjske terene jer zbog svog specifičnog dizajna ne zadržavaju vodu ali pogodne su i za zatvorene prostore.

Veoma brzo se montiraju a po potrebi mogu se i demontirati i premjestiti na drugu lokaciju veoma brzo.

Ovako izgleda jedna pločica ove vrste:

plocice za sport

Dizajn

Kao što vidite šupljikavog su dizajna pa je vrlo teško da se prašina i voda zadrže na površini. Takođe ovakav dizajn sa šupljinama spriječava klizanje.

Sjajan primjer ovakvog terena kod nas je sportski teren Spanoulis u Beogradu. Ukoliko se odlučite za ovaj vid sportske podloge kontaktirajte kompaniju Royal Boden.

gunemi podovi za sportske dvorane

Gumeni podovi za dvorane

Gumene podloge su daleko najudobniji materijal koji se koristi za sportske podove. Guma koja se koristi za dvorane su razlikuje od one koja se koristi za vanjske terene.

Obe vrste su jako istrajne, dobro upijaju udarce i rastegljive su. Osim otpornosti na vodu što ih čini lakim za održavanje otporni su i na ogrebotine.

Dosta štite prilikom pada i igrača i opremu. U pitanju su gumene rolne ili gumeni blokovi koji se spajaju u cijelinu u dvorani. Najčešće ih možemo vidjeti u teretanama, salama za atletiku i velikim multifunkcionalnim terenima.

Najčešći materijal koji se koristi za izradu ove vrste podloga je EPDM guma ili Etiln, Propilen, Dien, Monomer guma. U pitanju je sintetička guma koja ima jako široku primjenu.

Proizvođači uglavnom u ponudi imaju 3 tipa:

Tip 1 – Glatka podlogu koja ima široku primjenu ali uglavnom u unutrašnjoj upotrebi.

sportski tereni izrada

Tip 2 – Ovo je najmekši tip sastavljen od više slojeva uglavnom se koristi na dječjim igralištima.

atletska staza podne obloge

Tip 3 je sličan tipu 2 ali malo čvršći i prilagođeniji spoljašnjoj upotrebi.

Zaključak

Pri odabiru podova za dvorane najbitnije je uskladiti budžet sa namjenom.

Uvijek mislite na dugotrajnost investicije i održavanje. Ukoliko je u pitanju igralište za djecu na primjer, poželjno je da bude od gume, što mekše po mogućnosti.

S druge strane ukoliko je riječ o ozbiljnom sportskom terenu, on traži dosta izdržljivu podlogu koja može da podnese padove, skokove i velike oscilacije kretanja.

Par stvari o kojima morate razmisliti pre kupovine su:

 • Budžet
 • Namjena
 • Održavanje
 • Materijal

Za više informacija o podnim oblogama za sport i dvorane posjetite:

podne-obloge.com.

Leave A Comment