Podovi za dvorane i fiskulturne sale – 4 moderna rješenja današnjice

podovi za dvorane

Sportske dvorane širom svijeta odavno su poprimile drugačiji izgled. Kod nas taj trend polako dolazi pa otkrivamo ljepše i udobnije podloge za sport. Neke škole su već rekonstruisale podove svojih dvorana ali za one koji tek planiraju oblaganje poda. Evo par mogućnosti o kojima bi trebalo razmisliti:

Glavne odlike podova za dvorane:

  • Dobro podnose udare
  • Elastični
  • Izdržljivi

Moderna rješenja podova za dvorane u pogledu materijala:

  • Tvrdo drvo
  • Vinil
  • Polipropilen
  • Guma

Jedna od ove 4 podloge krasi najmodernije sportske dvorane današnjice.

Evo par primjera:

Na tri primjera sa slika u pitanju su različite sportske podloge: s lijeva na desno: čvrsto drvo, vinil i polipropilen. Svaka ima svoje prednosti i mane pa hajde da vidimo koje su to.

Klasična podloga koja je u praksi već godinama. Koristi se u školskim dvoranama, velikim sportskim dvoranama za mali fudbal, košarku, u salama za ples itd.

Drvo od kog se prave mora biti veoma izdržljivo pa se najčešće koristi javor s obzirom je dosta elastičan i na neki način odbija udarce.

Postoje razni sistemi. Ispod ili u konstrukciju ovakvog sportskog poda stavljaju se sunđeri kako bi dodatno ublažili udar i poboljšali udobnost.

Drvo ne mora biti slagano kao na slici, sve zavisi od potrebe i želje kupca.

Od sistema do sistema varira drvo koje se koristi kao i upotreba gume i sunđera.

Ovi materijali se stavljaju konstrukciju ili ispod nje.

podloge od tvrdog drveta

Dizajn je dosta evoluirao pa tako smo od klasičnih linija i dijelova terena u boji i eventualno logo-a na sredini terena došli do takozvanih “drvenih mrlja”, evo primjera:

podne obloge za kosarku

Sportske podloge od vinila svakako nećete videti na NBA utakmici ali su sjajna alternativa drvetu.

Vinil je podloga koja imitira drvene daske tj. brodski pod. Naravno ovo nije jedina varijanta. Ukoliko želite neki drugi dizajn koji uopšte ne podsjeća na drvo i to je moguće evo par primjera.

podovi za dvorane

PVC podovi za dvorane

Sportske podloge od vinila se koriste za međunarodna takmičenja u različitim sportskim disciplinama.

Najčešće ih možemo vidjeti na takmičenjima u rukometu, na kojima se ova vrsta sportske podloge koristi kao zvanična podloga za Evrospko prvenstvo u ovoj sportskoj disciplini.

PVC sportska podloga dostupna je u širokom izboru boja od kojih se za rukometne terene najčešće odabiraju nijanse plave boje.

Ova sportska podloga dostupna je i kao imitacija drveta, te se u sportskim dvoranama postavlja i kombinacija boje drveta sa drugim bojama čime se ostvaruje odličan vizuelni efekat.

Neke od prednosti vinila:

  • Lako održavanje
  • Izdržljivost i dugotrajnost
  • Multifunkcionalnost

Lako održavanje

Vinil je dosta zahvalan za održavanje. Moguće je ukloniti prašinu suvim brisanjem.

S obzirom da je vodootporan moguće je teren preći vodom sa ili bez deterdženta.

Izdržljivost i dugotrajnost

PVC podloge za sportske terene imaju dug vijek trajanja. 

Površinski sloj se znatno manje troši od gumenih podloga i ne zahtijeva periodično obnavljanje što je na primjer neophodno kod drvenih podloga za sportske dvorane. 

Multifunkcionalnost

Sama činjenica da se ove za terene na kojima se igraju različite sportske discipline kao što su mali fudbal, košarka, odbojka i rukomet govori u prilog tome koliko je ova podloga multifunkcionalna.

Cijena

PVC podloge su srednjeg cjenovog ranga u odnosu na druge sportske podloge koje se koriste za sportske dvorane i fiskulturne sale. Povoljnije su od parketa ali su skuplje u odnosu na polipropilenske podloge. 

podovi za kosarkaske terene

Podne obloge od polipropilena

Posljiednih godina za potrebe fiskulturnih sala i sportskih dvorana veoma često (ili najčešće) kupcima isporučujemo Bergo sportske podloge tj. podloge napravljene od polipropilena.
 
Postoji više razloga zbog kojih se kupci odlučuju za ovu vrstu sportske podloge:
– nabolji odnos cijene i kvaliteta
– veoma brzo se ugrađuju njšešće bez neophodnih priprema postojeće podloge
– imaju najduži vijek trajanja
– pružaju prijatan osjećaj tokom igre i pozitivno utiču na kičmu i zglobove 
– otporne na vodu i vlagu (nema rizika u slučaju poplava ili pojave vlage)
 
Na ovim sportskim podlogama igraju se sportovi poput košarke, malog fudbala, rukometa, odbojke, tenisa, itd.
 
Materijal
 
Podloge su napravljene od popilpropilena sa dodacima raznih aditiva koji im daju nabolje tehničke karakteristike.
 
U pitanju je vještački materijal koji ne upija vlagu i otporan je na visoke i niske tepmerature. 
 
Još jedna prednost ovog materijala je što se vremenom ne troši i ne oštećuje.
 
Upotreba:
 
Sportske podloge napravljene od polipropilena koriste se za dvorane i fiskulturne sale u kojima igraju razne sportske discipline.
 
Obzirom da podloga pruža idealan odskok lopte, idelan je za većinu sportskih disciplina a ograničeno trenje i flesksibilnost značajno smanjuju rizik od povrede igrača.
 
Na ovim podlogama u Bosni i Hercegovini se održavaju takmičenja u futsalu, rukometu i odbojci. 
 
U Švedskoj su se na modelu Bergo tenis održavala i takmičenja Davis kupa.
 
 
Dizajn
 
Sportske podloge napravljene od polipropilena su dizajnirane tako da budu lake za ugradnju a  efikasne i dugotrajne za korisnike.
 
Osim toga ove podloge su jedinstevene i po tome što se u slučaju eventualnog fizičkog oštećenja oštećeni dio može veoma brzo i jednostavno zamijeniti.
 
Kod nekih modela ravne linije se ugrađuju kao sastavni dio podloge i ne mogu se izbrisati. 
 
Sportske podloge od polipropilena su dostupne u širokom izboru boja i dezena a model Bergo Top tile se izdvaja po tome što je dostupan i u boji drveta te pruža jedinstven vizuelni izgled.

Dizajn

Kao što vidite šupljikavog su dizajna pa je vrlo teško da se prašina i voda zadrže na površini. Takođe ovakav dizajn sa šupljinama spriječava klizanje.

Sjajan primjer ovakvog terena kod nas je sportski teren Spanoulis u Beogradu. Ukoliko se odlučite za ovaj vid sportske podloge kontaktirajte kompaniju Royal Boden.

gunemi podovi za sportske dvorane

Gumeni podovi za dvorane

Gumene podloge su daleko najudobniji materijal koji se koristi za sportske podove. Guma koja se koristi za dvorane su razlikuje od one koja se koristi za vanjske terene.

Obe vrste su jako istrajne, dobro upijaju udarce i rastegljive su. Osim otpornosti na vodu što ih čini lakim za održavanje otporni su i na ogrebotine.

Dosta štite prilikom pada i igrača i opremu. U pitanju su gumene rolne ili gumeni blokovi koji se spajaju u cijelinu u dvorani. Najčešće ih možemo vidjeti u teretanama, salama za atletiku i velikim multifunkcionalnim terenima.

Najčešći materijal koji se koristi za izradu ove vrste podloga je EPDM guma ili Etiln, Propilen, Dien, Monomer guma. U pitanju je sintetička guma koja ima jako široku primjenu.

Proizvođači uglavnom u ponudi imaju 3 tipa:

Tip 1 – Glatka podlogu koja ima široku primjenu ali uglavnom u unutrašnjoj upotrebi.

sportski tereni izrada

Tip 2 – Ovo je najmekši tip sastavljen od više slojeva uglavnom se koristi na dječjim igralištima.

atletska staza podne obloge

Tip 3 je sličan tipu 2 ali malo čvršći i prilagođeniji spoljašnjoj upotrebi.

Zaključak

Pri odabiru podova za dvorane nabitnije je odabrati sportsku podlogu koja je odgovarajuća za sportske discipline koje će biti najviše zastupljene.

Sve tri navedene sportske podloge mogu se koristiti za gotovo sve sportske discipline, tj. može se zaključiti da su u pitanju multifunkcionalne sportske podloge.

Međutim ako se u sportskoj dvorani održavaju međunarodna sportska takmičenja neophodno je odabrati sportsku podlogu koja ispunjava tehničke zahtjeve za takvo takmičenje. 

U praksi smo imali slučajeve da u pojedinim sportskim dvoranama dolazi do pojave vode i vlage te se u takvim objektima mogu koristiti isključivo polipropilenske tj. Bergo sportske podloge.

Postojali su i drugi slučajevi koji su zbog tehničkih ili drugih zahjteva sužavali izbor sportske podloge.

Prije konačnog odabira sportske podloge preporučujemo Vam da se konsultujete sa našim stručnim timom koji će Vam zavisnosti od Vaših potreba i tehničkih rješenja ili ograničenja na terenu preporučiti najbolji model sportske podloge za Vašu sportsku dvoranu. 

 

Za više informacija o podnim oblogama za sport i dvorane posjetite:

podne-obloge.com.

Leave A Comment