5 Najboljih Sportskih Podloga za Teretanu

sportske podloge za teretanu

Ukoliko planirate da sredite pod teretane ovaj članak biće sjajno mesto za početi. Bez obzira da li ste vlasnik teretane ili samo želite da sredite dio kuće za sebe opcije su iste. 

Vjerovatno vas muče pitanja kao: koliko košta podloga za teretanu? Koja debljina je odgovarajuća? Koje podloge su najudobnije i slično.

Na sva ta pitanja pa i više odgovorićemo kroz ovaj članak. Za početak da vam predstavimo sportske podloge za teretanu koje su veoma popularne.

Evo koje su:

 • Guma
 • Pjena
 • Tepih
 • Veštačka trava
 • Vinil

Čeka vas uzbudljiv proces uređenja teretane a izbor sportske podloge je samo jedan korak. Bitno je da uskladite vaše potrebe sa budžetom a zatim karakteristike sportske podloge sa oba.

Ukoliko ste vlasnik teretane ili planirate da otvorite jednu moguće da će se izbor malo razlikovati jer treba da se pokrije veći prostor a saobraćaj je mnogo gušći.

Iako instaliranje sportskog poda i nije uzbudljiv korak svakako je značajan ukoliko planirata da u ovoj prostoriji provodite više vremena. 

Zašto? 

Pa dobra sportska podloga će zaštititi vaše zglobove a ujedno i površinu ispod ukoliko ispustite teg ili nešto drugo na pod.

Već smo naveli koja rješenja su najpopularnija pa hajde da zaronimo dublje i vidimo po čemu se razlikuju i koje su im mane i prednosti.

gumene sportske podloge

Gumene podloge su veoma popularne po teretanama širom sveta. Prvo zbog svoje udobnosti a onda i zbog pristupačne cijene.

Gumene podloge su kao stvorene za teretanu. Sačuvaće vaše podove od udaraca i oštećenja a pritom su veoma udobne za vežbanje. Savršene su kao sportska podloga za borilačke sportove.

Ova vrsta podova raspoloživa je u pločicama rolnama i prostirkama. Svaka opcija ponaosob ima ima još nekoliko varijacija debljine.

Kada je reč o bojama tek tu imate neograničen izbor. Cijena se kreće od 2 KM po kvadratu pa čak i do 30 KM po kvadratu za neke posebne dizajnerske modele. 

Dosta velika razlika između ove dvije cifre ali uglavnom možete naći pristojnu sportsku podlogu od gume za 3 KM do 6 KM po kvadratu.

 

Gumene ploče za teretanu

gumene ploce

Ove pločice su najpopularnija sportska podloga za teretanu. Izdržljive su, pristupačne a možete ih sastaviti sami.

Gumene ploče su idealno rešenje za manje kućne teretane. Sastavljaju se kao puzle i lako uklapaju u svaki prostor. Sami možete izabrati debljinu i boju koja vam najviše odgovara.

Kao što smo već rekli za 3 KM do 6 KM po kvadratu možete naći gumene ploče solidnog kvaliteta.

Gumene podloge iz rolne

guma iz rolne za vezbanje

Gumene podloge iz rolne imaju besprekoran izgled i kao i ploče često se mogu vidjeti u teretanama. Lako se uklapaju međusobno pa je teško i primetiti gde se spajaju.

Kao i ploče imaju razne izbore kada je u pitanju debljina. Postoje i posebne gumene podloge dizajnirane da istrpe jače udare.

Cijena im se kreće od 1,5 KM do 4 KM po kvadratu. Za 2,5 KM do 3,5 KM po kvadratu mogu se naći rolne pristojnog kvaliteta.

Gumene prostirke

gumene prostirke za vezbu

U pitanju su velike prostirke koje se uglavnom sklone nakon vežbanja. Takođe su značajne debljine kao i gumene ploče i gumene podloge iz rolne.

Savršene su ukoliko želite da pokrijete samo deo teretane. Neke od ovih prostirki su veoma tanke dok su druge dizajnirane da podnesu pad teških tegova i zaštite recimo pločice koje se nalaze ispod.

Ove prostirke se uglavnom prodaju po komadu i njihova cijena iznosi između 60 KM i 220 KM u zavisnosti od debljine.

Prednosti gumenih podloga

 • Laka instalacija – bez obzira da li se odlučite na rolne, ploče ili prostirke ove podloge možete instalirati sami, bez pomoći profesionalaca. Moguće je da će vam trebati pomoć prijatelja ako odaberete neki teži model.
 • Veoma su izdržljive – možda čak i najizdržljivije od svih sportskih podloga sa ove liste. Ako ste ikada bili na klizalištu morali ste stati klizaljkama baš na ovaj tip sportske podloge koji se nalazi pre klizališta. Čak i ako hodate po ovom podu u klizaljkama trajaće minimum 10 godina.
 • Lake za čišćenje – povremeno usisavanje i brisanje mokrom krpom biće dovoljno.
 • Vodootporne – znoj, voda i ostale tečnosti ih neće uništiti kao ni vlaga prostorije ili kiša.
 • Apsorbuju zvuk – odlično apsorbuju zvuk što će više značiti vašim komšijama nego vama ali morali smo i to da napomenemo.

Mane gumenih podloga

 • Težina – nismo sigurni koliko je ovo loše ali svakako ih je malo teže montirati zbog njihove težine
 • Loša izolacija temperature – ne očekujte toplotu od gumenih podloga iako odlično sarađuju sa prostorijama u kojima je viša temperatura poda.
 • Cijena – neki modeli mogu malo preterati sa cijenom. Gumene podloge svakako nisu najjeftinije rešenje za teretanu ali nude dobru vrednost. Svakako ne morate da preterujete sa ulaganjem kako biste dobili sjajnu gumenu podlogu.

Instalacija

Postoje tri načina postavljanja ove sportske podloge:

 • Postavljanje bez lepljenja, dovoljno su teške da ostanu na mestu pa je i to odlično rešenje
 • Lepljenje trakom koja je lepljiva sa obe strane
 • Lepljenje lepkom – ovo se radi u ektremnim uslovima kada se podloge koriste za sport

2. Sportske podloge od pjene

sportske podloge od pene

Ovo je najlakši i najjeftiniji model sportskih podloga za teretanu. Mogu biti bilo koje boje, izgledom podsjećati na metal, aluminijum, drvo itd.

Ukoliko imate malu kućnu teretanu koju želite jeftino da pokrijete ovo je pravo rješenje za vas.

Ovo je sjajna podloga za vježbe tijela i lakši trening. Što se tiče instalacije jednostavno se sklapaju kao dječije puzle. Ovaj pod je spreman za bukvalno nekoliko minuta.

Ove sportske podloge su potpuna digresija gumenim podlogama kada je reč o težini. Svakako su sjajna opcija za početnike i one sa manjim budžetom.

Postoje dva oblika:

 1. Puzle tj manje ploče
 2. Prostirke – veće ploče

Kao i gumene podloge i podloge od pjene imaju različite varijante debljine.

Cijena ovih podnih obloga se kreće između 1,5 KM do 6,5 KM po kvadratu. One solidnog kvaliteta se mogu naći između 1,5 KM i 3 KM po kvadratu.

Podloge od HD pjene

hd pena

Ovo je fensi verzija podloga od pjene. Postoji nekoliko vrsta, premium, soft itd. Stvorene su sa idejom da budu najbolja alternativa gumenim podlogama i one upravo to i jesu. 

Dosta dobro podnose jače udare, svakako puno bolje od običnih pjena podloga. 

U čemu je razlika?

Nema neke preterane tajne, pjena je gušće sabijena nego kod običnih. To ih čini veoma izdržljivim i dugotrajnim ali i skupljim.

Prednosti sportskih podloga od pjene

 • Cijena – Najjeftinije podloge na tržištu
 • Vazdušaste – Idealne za vežbe istezanja
 • Lake za čišćenje – Ukoliko se isprljaju samo se prebrišu mokrom krpom
 • Idealne za decu – Prave se u raznim bojama pa se odlično mogu uklopiti u dječijoj sobi a lake su i udobne, savršene za manje prostore i zaštitu dece od padova
 • Lagane – veoma su lagane, pa se lako uklanjaju
 • Laka instalacija – sklapaju se jednako lako kao dječije puzle
 • Boja i izgled – neograničene opcije boja i paterna

Mane sportskih podloga od pjene

 • Nije za ozbiljnije vježbe – ovo nisu profesionalne podloge za sport niti za ozbilniji trening u teretani
 • Osetljiva – ove podloge je dosta lako moguće probušiti oštrim predmetom, zato se po ovim podlogama hoda bos

Instalacija

Kao što smo već naglasili pre-jednostavne su za instalaciju mogu se postaviti na dva načina

 • Postavka bez lepka – ukoliko nije neophodno da budu potpuno fiksirane biće dovoljno da ih spojite i tako ostavite
 • Lepljenje trakom – , ukoliko želite zaista da ih fiksirate koristite traku, lepljivu sa obe strane

Tepih

tepih za vezbu

Tepih je i dalje jedna od najpopularnijih podnih obloga za teretane. To nisu klasični tepisi koje koristimo u stanovima već dosta tvrđi i oštriji tip.

Pošto su tanji dosta se lakše čiste od čupavih kućnih tepiha. Uglavnom i duže traju od klasičnih kućnih tepiha. Razlog tome su gušće vezani čvorovi.

I ovde postoji varijanta ploča ali se dosta ređe koriste od celih tepiha.

Cijena ovakvog tepiha varira od 2,5 do 16,5 KM po kvadratu. U većini slučajeva ne morate ići preko 5 do 6,5 KM za kvadrat.

Prednosti tepiha

 • Dugotrajan – tepisi obično traju mnogo godina i što se tiče odnosa cena, kvalitet dosta je dobar.
 • Poznat – tepih je poznat svima nama kao i odnos sa njim i njegovo održavanje
 • Mekan – mekani su i deluju toplije u enterijeru od ostalih podnih obloga. Da li se prijatnije osećate u sobi koja ima tepih?
 • Boja i dizajn – različiti dezeni i boje već su godinama na tržištu

Mane tepiha

 • Teža instalacija – tepih u obliku ploča se dosta lako postavlja ali sa tepihom u celosti biste mogli imati problema
 • Promena oblika – rastežu se tokom vremena pa mogu da promene oblik i tako nastanu neravnine
 • Zadržavaju vodu – svi znamo da tepisi upijaju vodu i vlagu pa morate imati ozbiljniji aparat za čišćenje ukoliko ih koristite u teretani
 • Manje štite površinu ispod – tanki su pa veoma lako prenose udare na površinu ispod pa ako zaista želite da zaštitite tu površino moraćete postaviti dodatni sloj

Instalacija

Tepisi se obično ne ljepe kada se postavljaju u stanu ili kući ali s obzirom da su ovo drugi uslovi može se koristiti:

 • Ljepljiva traka (dvostrana)
 • Ljepak

Vještačka trava

najbolja podloga za teretanu

Ove podloge se obično postavljaju ako je teretana predviđena za intenzivnije treninge. Skoro su neuništivi i kao takvi savršeni su za CrossFit

Bilo koja aktivnost gde se sprave za vježbanje guraju, vuku ili nešto slično može se raditi na ovoj podlozi bez brige da ćete je oštetiti.

Sa njom se dobija osjećaj prirode, odlično upija zvuk a odgovara kako dizačima tegova tako i ljudima koji rade jogu.

Ukoliko trening podrazumeva trčanje u kom ćete opteretiti podlogu ali želite da ublažite udar na kičmu vještačka trava će savršeno poslužiti.

Najčešće se koristi u velikim teretanama ali je odlična i za manje kućne teretane ukoliko želite da postavite jednu podlogu i ne brinete o vjeku trajanja.

Cjena joj se kreće od 3,3 do 11,5 KM dok pristojan kvalitet možete naći između 4 i 5 KM po kvadratu.

Prednosti vještačke trave

 • Svestrana – vještačka trava koristi se u razne svrhe: za intenzivne treninge snage sa tegovima, konopcima, spravama, za CrossFit, trčanje itd.
 • Vazdušasta i mekana – ovakav materijal smanjuje napor u zglobovima i sprečava povrede prilikom pada 
 • Izdržljivost – vještačka trava se pravi od sintetike koja zaista može da podnese mnogo a da izgleda kao nova
 • Lako održavanje – odlikuju ih niski troškovi i kratko vrijeme koje je potrebno uložiti u njihovo održavanje
 • Izgled – vještačka trava daje dodir prirode, dosta moderno izgleda a povrh toga je izdržljiva

Mane vještačke trave

 • Manja zaštita poda – vještačka trava svakako ne spada u deblje podloge pa je samim tim zaštita poda ispod manja. Može se staviti dodatni sloj ispod kako bi zaštitio površinu.
 • Teža instalacija – iako izgleda kao tepih dosta se teže postavlja, ploče od vještačke trave se lakše postavljaju nego one iz rolne.
 • Cijena – ovo svakako nije najjeftinija podloga za teretane ali je moguće dobiti pristojan kvalitet za relativno malo para po kvadratu

Instalacija

S obzirom da je ova podloga namijenjena intenzivnijem treningu poželjno je zajlepiti je za već postojeću podlogu duplom trakom a još bolje ljepkom.

Vinil podloge za sport

vinil podloge za sport

Vinil podloge su postale veoma popularne zadnjih godina kao sjajna alternativa drvetu ili pločicama.

Vinil se takođe može naći u vidu ploča ili rolni. Ove podloge su se inicijalno koristlie kao podovi za garaže pa su s toga dizajnirani da podnesu dosta tereta i budu dugotrajni.

U pogledu dizajna imate bezbroj opcija, razne boje, paterni, imitacija drveta, kamena itd.Više informacija o vinil podovima možete dobiti ovde.

Prednosti vinil podova

 • Lako se montira – ukoliko odaberete vinil u pločama instalacija nije problem dok je vinil u rolnama veći problem. Ako se odlučite da ovo prepustite profesionalcima kontaktirajte Royal Boden.
 • Dizajn – velik izbor boja, paterna i tekstura
 • Izdržljivost – dizajnirane su da podnesu težine kamiona i auta tako da je intenzivniji trening za njih mačiji kašalj
 • Lake za održavanje – povremeno čišćenje metlom i bisanje mokrom krpom biće dovoljno. Ove podloge napravljene su da se odupru automobilskmi uljima.

Mane vinil podova

 • Lošije upija udare – vinil se ne može porediti sa gumom ili pjenom, dosta je tvrđi i neudobniji
 • Cijena – u odnosu na pjenu i neke druge materijale cijena vinil podloga je dosta veća

Instalacija

Vinil se obično lepi za postojeću podlogu i ne prepušta se ništa slučaju. Doduše to je praksa u radionicama, garažama, bolnicama i ugostiteljskim objektima ali ako ga postavljate u manjoj teretani ne morate koristiti lepak.

Uglavnom je i vinil dovoljno težak da stoji na mestu i bez ljepljenja.

Savršena debljina poda za teretanu

Najpopularnija sportska podloga debljine je 8mm. Ova debljina je dovoljna da zaštiti površinu ispod sportske podloge.

 Takođe je dovoljna da izdrži sprave na sebi a i dobro upije padove i sprječi povrjede.

Leave A Comment