Tartan staza

tartan staza

Zadnjih godina tartan staza je postala veoma popularna među graditeljima sportskih terena a sve zbog široke potražnje među sportistima.

U ovom članku pozabavićemo se poznatim i nepoznatim činjenicama o tartan stazama kao što su: materijali od kojih se prave, proces čišćenja i održavanja i drugo.

Tartan staze se prave od sirovina kao što su SBR i EPDM gumene granule. Ove podloge se koriste za izgradnju sportskih terena. Osnovna boja u kojoj se izrađuju je crna ali se lako mogu prefarbati u bilo koju drugu boju, najčešće u narandžastu.

Tipovi tartan podova:

  • Liveni gumeni pod
  • Gumeni pod u rolnama
  • Gumeni pod u pločicama
  • Gumeni pod u blokovima

Ove podne obloge su primenljive u svim vremenskim uslovima. Njihov dizajn dozvoljava sportistima da se takmiče u najtežim vremenskim uslovima a da to ne utiče previše na njihov performans. Zahvaljujući sjajnim performansama ove podloge su za veoma kratko vreme postale standard u najelitnijim takmičenjima.

Kratka istorija

Ime tartan se vezuje za kompaniju 3M koja je lansirala ovaj proizvod 1968 u svrhu letnjih olimpijskihj igara u Meksiko sitiju. Kako bi dobili dozvolu da plasiraju tartan na olimpisjkim igrama 3M je angažovala Jesse Owensa da im pomogne da ubede Meksički Olimpisjki Komitet.

Kada se pomene reč “tartan” obično se misli na trkačke staze za sve vrijemenske uslove.

Ime potiče od kompanije 3M koja je svoju prvu liniju veštačke trave nazvala Tartan Turf. Prve staze su sadržale živu kao katalizator što se ispostavilo kobnim za okolinu.

Kasnije su našli način da eliminišu živu i ove trake su ušle u masovnu proizvodnju.

Čišćenje i održavanje

tartan staze za trcanje

Zašto je održavanje tartan trake neophodno?

Tartan staza je veoma bitan deo jednog sportskog terena jer se na njoj ne održavaju samo takmičenja iz oblasti atletike nego i druge forme sportskih disciplina i treninga. Kada se pravilno održavaju, ove sintetičke trake se ne klizaju i bivaju vazdušaste taman onoliko koliko treba što smanjuje rizik od povrede.

Neki sportisti treniraju bosi pa je iz tog razloga takođe neophodno redovnije čistiti stazu. U svakom slučaju dobro održavanje će produžiti životni vijek tartana što je s finansijske strane veoma bitno.

Koliko dugo tartan traje?

Ove podloge su na tržištu već 60 godina. Prosečan životni vjek im je od 6 do 30 godina. Naravno ovo zavisi od strukture, održavanja, namjene, i učestalosti korišćenja.

Kada je reč o strukturi postoji nekoliko opcija, ali dve najčešće su:

  • Vodootporne površine sa specijalnom strukturom
  • Potpuno vodootporne poliuretanske sendvič podloge

Oba tipa se montiraju na licu mesta od strane eksperata.

Prvi tip obično traje do 8 godina dok drugi tip poznatiji po sendvič strukturi traje i do 30 godina.

Kako bi produžili životni vjek i osigurali isplativost investicije potrebno je nekoliko stvari:

  1. Provjera
  2. Osnovno čišćenje
  3. Mašinsko čišćenje
  4. Popravka i obnavljanje

1. Provjera

Vizuelna provjera i uklanjanje mrvica, prašine, kamenčića naizgled ne toliko bitna, od esencijalnog je značaja za životni vjek staze. Urednim održavanjem sačuvaćete ključne funkcionalnosti tartan staze i sprečiti povrede sportista u budućnosti.

Ovo podrazumjeva i uklanjanje nepotrebnih objekata sa staze kao što su lišće, drvo, trava, pjesak. Takođe zapušeni kanali kao i pukotine bi trebali biti što pre sanirani.

Učestalost ovih provjera zavisi od učestalosti korišćenja staze za trčanje. Zanimljiva činjenica je da polen negativno utiče na ove trake.

Ukoliko ste u mogućnosti, izolujte sportski teren od okolnog drveća.Ukoliko nema trave u blizini to je isto odlično jer struktura humusa takođe može uticati na tatran ukoliko se često nalazi na njemu.

Nekoliko puta godišnje poželjno je uraditi mašinsko čišćenje. Kako bi bili sigurni da je teren iliti staza zaštićena od nepodobnih uticaja možete je prekriti dok se ne koristi; ovo je definitivno najlakši način održavanja.

2. Osnovno čišćenje

Osnovno čišćenje može se izvršiti vozilom za čišćenje ili usisivačem samo je bitno da je bilo koja od ovih sprava opremljena sa sintetičkim čekinjama pre nego sa čelikom i drugim tvrdim materijalima. Teški i tvrdi materijali mogu oštetiti površinu. Duvači lišća su sjajni jer veoma brzo uklanjaju neželjene čestice.

Nikako nemojte koristiti hemijske agense za čišćenje ovih površina. Na žalost uprkos svim naporima nakon nekog vremena biće vidljivi tragovi korišćenja koji se jedino mogu ukloniti mašinskim čišćenjem.

3. Mašinsko čišćenje

Mokro čišćenje pod pritiskom uklanja prljavštine i neželjene čestice. Ovo čišćenje se preporučuje minimum jednom u 2-3 godine. 

Vreme ručnih mašina pod visokim pritiskom je gotovo. Ono što je trenutno aktuelno su specijalne mašine po pritiskom koje mogu da vrate funkcionalnosti trake u samo par sati dozvoljavajući originalnoj boji da opet zasija.

4. Saniranje i obnavljanje

Manje pukotine na površini se mogu veoma lako popraviti. Ukoliko je moguće uradite to u što kraćem roku kako bi sprečili njihovo širenje na druge oblasti.

Oblasti sa većim oštećenjima zahtjevaju pažnju specijaliste. Kompletna restauracija ponovnim prelivanjem se preporučuje za potpuno oštećene površine. Pod ponovnim prelivanjem se podrazumeva postavljanje novog sloja sa što većim zadržavanjem postojećeg.

Odluka o obnavljanju donosi se na osnovu testa stabilnosti koji uključuje proveru rasipanja, izdržljivosti i jednakosti površine kao i generalne strukture. Ako su rezultati testa pokažu da je potrebno obnavljanje reparacija se vrši na licu mjesta.

Novi sloj se postavlja na postojeći i za 24 sata tartan staza je opet spremna za korišćenje.

Koliko košta izrada tartan staze?

Cjena zavisi od mnogo faktora, a najbitniji su površina terena, karakteristike staze kao i tip tartana. Za više informacija o cjenama tartan staza, kontaktirajte naš stručni tim.

Leave A Comment