11 sjajnih ideja za uredjenje terase – Uradi sam

uredjenje terase

Ukoliko vam fale ideje za uređenje terase na pravom ste mjestu.

Prije nego što počnemo ovo su stvari na koje se trebate fokusirati:

  • Gledajte na terasu kao produžetak dnevnog boravka
  • Uredite terasu tako da šalje vibracije odmora
  • Gledajte da iskoristite prostor
  • Ubacite nešto što nemate u stanu
  • Otkačite se po pitanju dizajna, šarenilo, ljuljaške, svijeće, sve što vas opušta

U ovom članku naći ćete:

  • Ideje za uređenje terase – uradi sam
  • Ideje za uređenje male terase

Skuhajte kavu i uživajte u miru!

uradi sam terasa

Budimo iskreni, svi vole ljuljaške, ne samo djeca. Mnoge radnje za kućni dekor prodaju ljuljaške slične ovima, mada, ima dosta alternativa koje možete napraviti i sami. Recimo, obična drvena ploča sa dva kanapa zakačena za plafon.

Bilo da se odlučite za kupovnu ljuljašku ili je napravite sami, dodajte neko ćebe ili jastuk da malo razbije monotoniju drveta i uljepša ugođaj sjedenja.

slike modernih terasa

Odaberite namještaj pun boja

Dokazano je da vesele boje podižu raspoloženje i zato se okružite njima.

Što šarenije to bolje, naravno, u granicama ukusa. Sjajna opcija su i pastelne boje koje smiruju, šta god vas čini sretnima.

Dizajn može biti u retro stilu ili recimo u indijskom stilu. Po radnjama sa indijskim krparama i ćilimima možete naći mnogo raznobojne robe.

kako urediti terasu

Odaberite namještaj koji štedi prostor

Ako ste među sretnicima koji imaju ogromnu terasu bravo za vas. Međutim, većina nas ima terasu srednje veličina ili čak veoma malu, na koju jedva staju dvije osobe.

Na ovakvim balkonima svaka ušteda prostora je i više nego dobrodošla.

Odaberite namještaj koji ide u visinu više nego u širinu. Iskoristite zidove i ograde kao postolje ukoliko nemate mjesta za sto. Postoji dosta dodataka za balkon koji vam mogu biti od koristi a uštedjeti prostor.

ideje za uredjenje

Namjestite terasu kao dnevnu sobu

Terasa treba da je produžetak dnevne sobe ali po uređenju slobodnija kako bi s jedne strane bila u skladu sa ostatkom doma a s druge bila magični portal ka odmoru iz snova.

Udobnost i funkcionalnost ispred dizajna svakako. Na terasi ne smije nešto da vas žulja i da vam ne odgovara jer ste došli da na pola sata popijete popodnevnu kavu i mora da bude savršeno. Dodajte ćebad i jastuke kako bi povećali udobnost.

Koliko je to moguće, uredite je tako da izgleda kao dnevna soba na otvorenom.

terase u stanu

Cvijeće za terasu

Cvijeće podsjeća na prirodu a priroda podsjeća na odmor, bijeg od kompjutera, mobilnih telefona i posla. Osim toga, miris cvijeća će upotpuniti ugođaj.

Napravite tako da nemate osjećaj da ste u kući već u nekoj bašti.

Mislite i na funkcionalnost, biljke rastu pa ne treba pretrpati terasu i time ubiti prostor. Kao i kod namještaja, ne uzimajte monotone tamno zelene biljke, već šareno cvijeće koje budi neku opuštajuću emociju.

ideje za uredjenje

Postavite zavjese

Zavjese mogu prekriti neke nedostatke i uljepšati prostor. Veoma su funkcionalne sa aspekta privatnosti, uvijek ih možete zatvoriti i pobjeći od pogleda.

Osim toga savršen su dodatak terasi kada su vezane. Lijep detalj mogu biti i ukrasne trake za vezivanje ili veći kanap.

Uradili smo poseban članak o podnim oblogama za terase pa pogledajte.

podovi za balkone

Podovi za terase

Izgled poda može dosta promijeniti izgled prostorije a s obzirom da su terase manje površine drastično će uticati na izgled.

Ove podloge se postavljaju na postojeću površinu za jedan dan. Spajaju se gumenim čekićem i mogu se premjestiti na bilo koju drugu lokaciju u slučaju preseljenja.

Voda se ne zadržava na površini a materijal je napravljen za spoljašnju upotrebu pa veoma dobro podnose sve klimatske promjene.

Za više informacija kontaktirajte podne-obloge.com.

male terase uredi sam

Tende za terase

Osim što osiguravate hlad u popodnevnim satima, tende za pokrivanje terase su raznobojne i mogu u velikoj mjeri uljepšati izgled terase. I dalje dobijate osjećaj otvorene terase ali imate mogućnost dobijanja hlada u svakom momentu.

Ukoliko u potpunosti zatvorite terasu prozorima ili roletnama ona postaje dodatna prostorija ali gubi svojstvo. Zato mislimo da su tende najbolje riješenje.

Imate na raspolaganju automatske i ručne.

terase ideje

Uljepšajte terasu svijećama

Ovim jednostavnim a veoma malim ulaganjem možete postići sjajne efekte.

Većina terasa svakako ima vanjsko svjetlo ali efekat koji se dobija sa svijećama je potpuno drugačiji.

Zamislite samo da dan završite sa nekim čajem, vinom ili bilo čime što volite, na terasi pod svijećama, a sve to u vašem domu, sjajno zar ne? Kao što možete vidjeti na slici neke svijeće mogu biti jednostavnog i običnog tipa dok druge mogu imati dekorativne kutije i služiti kao ukras tokom dana.

podovi za terase

Staklene ograde za terase

Za kraj smo ostavili jedno rješenje koje je u pogledu dekora sjajno, ali u pogledu cijene i održavanja nije za svakoga. U pitanju je staklena ograda za terase.

Kao što vidite izgleda prelijepo i zaista odaje utisak otmjenosti.

Ovo je svakako jedno od skupljih, ako ne i najskuplje ulaganje u terasu sa naše liste. Osim toga kako bi izgledala kao na slici, biće potrebno češće brisanje i održavanje jer se kao svaka staklena površina dosta prlja a svaka mrvica je i više nego vidljiva.

Leave A Comment